Dans door Ten Berch met ballerina Lisa

Samen met dansschool Danzateljee vzw werd, volledig corona-proof, een feërieke video opgenomen waarin een ballerina danst door de verschillende ruimtes. Het verhaal eindigt bij Irena, een (fictieve) bewoonster en ex-danseres, die uitreikend wacht op dit bijzondere bezoek. 

De nieuwe residentie in de Boomgaardstraat in Antwerpen is een nieuwbouw maar met een subtiele ‘70thies’ architecturale stijl. Alle kamers, het restaurant en de polyvalente ruimten hebben grote, kamerhoge glaspartijen die zorgen voor veel lichtinval en een schitterend uitzicht op het domein. Het domein is heerlijk groen met enkele indrukwekkende bomen, waaronder een poëtische treurbeuk met hangende takken. Een stadsmoestuin, met eventueel zelfs wat kleine dieren, staat op de planning, evenals diverse rustplaatsen met zitbanken, een petanque terrein en verharde paden voor een maximale toegankelijkheid. De residentie richt zich tot senioren met kleine tot grote ondersteuningsnoden en biedt zorg op maat.

“Het thema van onze residentie is dans,” vertelt directeur Gaël Rammelaere. “De decoratie is daar prachtig op afgestemd. Maar ook in onze activiteiten en animaties willen we graag veel doen met dans. Dans brengt mensen samen en maakt gelukkig. Zelfs kijken naar dans geeft een goed gevoel. We zitten hier bovendien in Antwerpen echt in het hart van de danswereld. Onze slogan is ‘Op het ritme van het leven’: de omstandigheden in ons leven en onze gezondheid bepalen misschien wel de snelheid en de kadans, maar het is aan ons om er een dans van te maken. Iedereen met zijn eigen stijl en bewegingen. En een glimlach maakt het helemaal af!

De omstandigheden in ons leven en onze gezondheid bepalen misschien wel de snelheid en de kadans, maar het is aan ons om er een dans van te maken.
Gaël Rammelaere, directeur residentie Ten Berch

Verse keuken met eigen chef

In de video danst Lisa van Danzateljee vzw in de lobby van het woonzorgcentrum en tussen de ingedekte tafels van het restaurant. Ze steelt een worteltje van de chef die in de open keuken bezig is met zijn bereidingen. “In Ten Berch wordt dagelijks vers gekookt door een echte chef met zijn team. Dat is een van de troeven van Orpea: overal werken we met een warme keuken, verse producten en aangepaste seizoens- en streekgerechten. In deze tijden letten we ook extra op de samenstelling van de menu’s, met ingrediënten rijk aan eiwitten, zink, magnesium en selenium. Zo versterken we de weerstand bij de bewoners.”

Beste kinesisten voor individueel bewegingsplan

Ook de kineruimte komt in de video in beeld. “Bewegen is zo belangrijk voor onze senioren. Vandaar ook onze ‘dans’-plannen. Maar we doen natuurlijk niets ondoordacht. Een team van kinesitherapeuten zorgt voor de juiste omkadering en voor individuele ondersteuning op maat.” De kineruimte heeft een groot schuifraam dat uitgeeft op terras en tuin, waardoor ook bewegen – wie weet zelfs dansen -  in open lucht kan worden gestimuleerd.

Ruime ingerichte individuele en dubbele kamers

In de video wacht bewoonster Irena vol ongeduld op haar bijzondere bezoekster, met een paar klassieke pointes-balletschoenen in haar handen. “Irena vertelde tijdens de opnames dat ze zelf een klassieke ballerina was. Maar ze heeft haar droom om professioneel te dansen door omstandigheden nooit kunnen waarmaken. De balletschoenen maakten heel wat emoties in haar los,” vertelt directeur Gaël. “We hebben ze haar na de opnames dan ook meegegeven. Ze was zo dankbaar. We vinden wel ergens een nieuw paar voor onze decoratie.”