“Zorgen dat onze bewoners verbonden blijven met de wereld door met hen te praten bij een tas koffie of een gezelschapsspel, is enorm waardevol” klinkt het bij Orpea. Wat je er als vrijwilliger voor terugkrijgt, is haast nog waardevoller. De levenservaring, kennis en verhalen van senioren zijn namelijk onbetaalbaar.
 
“Senioren hebben nog zoveel talent en wijsheid om te delen,” vertelt CEO Geert Uytterschaut van Orpea, een zorggroep met 80 woonzorgcentra en assistentiewoningen in België. “Er is zoveel te leren van hen, door gewoon te luisteren of ervaringen te delen.” 

De kruisbestuiving tussen bewoners van woonzorgcentra en vrijwilligers is de drijvende kracht achter het #vrijwilligervoorhetleven-initiatief. Hoe klein of groot het gebaar ook, als vrijwilliger kan je heel waardevol zijn voor een bewoner, en dat werkt net zo goed in de omgekeerde richting. Samen stoofvlees op grootmoeders wijze klaarmaken, herinneringen aan vroeger ophalen of met de hond knuffelen is veel meer dan louter tijdverdrijf. Het geeft bewoners een zinvolle daginvulling en de aandacht die ze verdienen. Particulieren, groepen en scholen kunnen zich op levenomtedelen.be aanmelden voor een initiatief voor of met bewoners van een woonzorgcentrum in de buurt. 

Senioren keren terug naar school
Bewoners van woonzorgcentra hebben zoveel levenservaring en beleefden al veel mooie, straffe of ontroerende momenten. Jongeren staan nog maar aan het begin van hun grote avontuur. Zo ontstond bij Orpea ook het idee om woonzorgcentra en scholen te laten samenwerken, zeker in coronatijden waar ook jongeren geïsoleerd waren. Verhalen van weleer passen perfect in een les geschiedenis of maatschappijleer. Waarom zou je scholieren een handboek over de tweede wereldoorlog voorschotelen als een getuige het ook in levenden lijve kan komen vertellen in de klas, of helemaal coronaproof via een Zoom-gesprek?  

Ook BV’s engageren zich als  #vrijwilligervoorhetleven
Ook een aantal BV’s en influencers zetten hun schouders onder het vrijwilligersproject. Zo deelt bewoonster Liliane uit Destelbergen haar geheim familierecept met chef-kok Jeroen De Pauw. Kan hij op basis van de ingrediënten in zijn mystery box raden welk gerecht ze samen gaan klaarmaken?  Ook Radio 2-presentatrice Anja Daems, RTBF-presentatrice Maureen Louys, komiek Patrick Ridremont en tv-foodie Charlotte Collard zetten zich in als #vrijwilligervoorhetleven en verrassen senioren over het hele land met een deugddoend bezoekje in het woonzorgcentrum.

Zelfs nu we corona onder controle lijken te hebben, hebben de zorgteams in woonzorgcentra de handen vol met dagdagelijkse, praktische taken. Daarom zijn #vrijwilligervoorhetleven meer dan welkom. Zij brengen de buitenwereld binnen bij de bewoners, en krijgen een wereld aan verhalen in ruil. Zowel particulieren, groepen als scholen kunnen zich aanmelden als vrijwilliger op www.levenomtedelen.be.