Jaarlijks bijna 115.000 minder plastic flesjes

Retap bottle Resident pouring Terrasses Des Hauts Prés

Dat is wat het nieuwe initiatief van Orpea teweeg brengt, door het verwijderen van plastic waterflesjes in 16 woonzorgcentra. Water is essentieel voor het leven, en Orpea wil bijdragen aan het beschermen van dit leven en van een duurzame toekomst.

Het bewijs is alarmerend: elke minuut belandt het equivalent van één vrachtwagenlading plastic afval in de oceaan, wat overeenkomt met ongeveer 15.000 kg plastic afval of bijna 400.000 waterflessen.  Als er niets gebeurt, zal dit aantal stijgen tot twee per minuut in 2030 en tot vier per minuut in 2050.  Aangezien een waterfles van PET-plastic 500 jaar meegaat, zou de oceaan tegen 2050 meer plastic dan vis kunnen bevatten indien we geen actie ondernemen.

Retap bottle

Ter gelegenheid van Wereldwaterdag, 22 maart 2022, lanceert Orpea zijn nieuwe herbruikbare glazen flessen in 16 residenties in België. Glas is HET gezondste materiaal voor waterflessen. Het is een zuiver materiaal dat geen smaak of schadelijke stoffen afgeeft aan de vloeistof in de fles, recycleerbaar is en voldoet aan de strengste hygiënenormen.

Er werd gekozen voor een 100% recycleerbare fles met een gemakkelijk recycleerbare TPE-dop, allemaal in Europa geproduceerd om ook onze uitstoot van broeikasgassen te verminderen. 

Het is de bedoeling deze nieuwe fles tegen eind 2023 uit te rollen in alle Orpea-residenties in België en Luxemburg. Dit eerste gebaar voor het milieu is een eerste gebaar dat spoedig om andere zal vragen, aangezien Orpea zich ertoe verbindt haar ecologische voetafdruk geleidelijk te verkleinen en aldus te werken aan de verbetering van morgen.

Retap bottle Resident drinking Terrasses des Hauts Prés
Retap Bottles Kitchen