Josie Muller

Ze heet Josie Muller en is al 90 jaar oud. Deze charmante dame legt graag een stukje van haar leven bloot: haar huwelijk, haar modellenwerk en enkele opvallende gebeurtenissen … het leven van Josie lijkt zomaar uit een roman geplukt!

"Ik ben Josie Muller en ik ben 90 jaar. Ik ben vier keer getrouwd geweest en ik heb twee kinderen, een dochter en een zoon. Toen ik 12 jaar oud was, is mijn vader gestorven, op de dag dat Brussel bevrijd werd door de Engelsen. Wij woonden toen in Laken, vlakbij het kasteel, en beleefden vanop de eerste rij hoe de Duitsers verjaagd werden.

Mijn papa had een mooi kostuum gemaakt voor mij, in de kleuren van de Belgische vlag. De bedoeling was om de bevrijders te gaan verwelkomen maar ik mocht niet mee van mijn mama. Mijn papa is dan maar alleen gegaan en hij werd door de terugtrekkende Duitsers vermoord.

Mijn vader had een groter moederinstinct dan mijn moeder. Ik heb niet veel geleerd van mijn moeder. Na de klassieke schoolperiode heb ik gedurende 4 jaar naailessen gevolgd. Mijn favoriete deel van het naaien was de voorstelling van mijn nieuwe creaties. De volgende logische stap was dan ook om zelf model te worden! 

Mijn modellencarrière lag meer dan een jaar stil door een zwaar auto-ongeval. Mijn auto was rijp voor het schroot en ik heb bijna een jaar in het ziekenhuis gelegen. Ik moest mijn dochter toen noodgedwongen op internaat sturen omdat ik niet meer voor haar kon zorgen.

Gedurende de 25 jaar dat ik modellenwerk deed, heb ik niet kunnen sparen via de mutualiteit of voor mijn pensioen.

Pas toen ik in een naaiwinkel werkte, heb ik wat kunnen sparen voor mijn pensioen. Ik hoef waarschijnlijk niet te vertellen dat ik maar over een klein pensioentje beschik! Ik heb gelukkig fantastische kinderen die mij helpen.

Ik woon nu al 6 jaar in het woonzorgcentrum Grange des Champs. Het was mijn dochter die deze locatie voor mij koos. Het heeft even geduurd vooraleer ik akkoord ging om te verhuizen!

Uiteindelijk ben ik vlot geïntegreerd. Ik ben sociaal en kom goed overeen met de directrice. Wat ik als bijzonder positief ervaar is het zorgtraject. Ik word hier goed verzorgd en het personeel is heel vriendelijk."