Irene

Makkelijke overstap

Na haar verhuis naar woonzorgcentrum Rubens kostte het Irene weinig moeite om zich aan te passen aan haar nieuwe thuis. Ze koos een gezellige kamer met zicht op de levendige Antwerpsestraat, plaatste enkele mooie orchideeën op de vensterbank en bracht wat eigen meubels en spulletjes mee. “Dat maakte de overstap naar mijn nieuwe thuis een pak makkelijker. Bovendien kan ik hier een babbeltje slaan en mogen vrienden op elk moment van de dag op bezoek komen. Wat wil een mens nog meer?”

Dertig jaar lang baatte Irene met haar man een drogisterij in Edegem uit. In het dorp kende iedereen haar, mensen sprongen zomaar eens binnen en kwamen zelfs op sluitingsdagen iets kopen. Sociaal contact is ze dus al haar hele leven gewend geweest. En dat contact vindt ze opnieuw binnen Residentie Rubens. “Al vanaf de eerste dag werd ik door de anderen aangesproken. Enkele bewoners nodigden me meteen uit om in het restaurant bij hen aan tafel te komen zitten. Leuk om me zo welkom te voelen!”

“Je woont hier zoals thuis”

Tegen iedereen zegt Irene een goeiendag. Of ze maakt makkelijk een praatje met de andere bewoners. “Ze noemen me de ‘bomma’, nochtans ben ik niet de oudste in het woonzorgcentrum”, lacht ze.

Gevarieerde animatie

Je kan hier kiezen uit verschillende activiteiten, maar je kiest natuurlijk zelf of je deelneemt of niet. Niemand verplicht je tot iets. Turnen, een wandeling maken in de tuin of meegaan op een gezamenlijke uitstap. De animatie is hier gevarieerd. Maar ik vertoef even graag op mijn kamer om even rustig wat televisie te kijken of een magazine te lezen.”

irene

Vrijheid én autonomie

Irene is, ondanks haar mooie leeftijd, nog enorm actief. Naar eigen zeggen is ze zelfs niet zo vaak in het woonzorgcentrum te vinden. “We zitten hier vlak bij het centrum van Mortsel, waar je makkelijk iets kan gaan eten of drinken. Vrienden komen me geregeld eens halen voor een uitstap of zelfs een vakantie van enkele dagen. En dus ben ik meer niet dan wel in het woonzorgcentrum. De vrijheid en autonomie die ik hier krijg, apprecieer ik enorm. Het lijkt alsof ik in mijn eigen huis woon, maar ik ben wel omringd met de beste zorgen.”