Het advies van de WHO luidt als volgt: ouderen zijn het best 2u30 per week in beweging. Ontdek de voordelen van zachte gymnastiek voor ouderen.

Een minimum aan fysieke activiteit draagt bij tot het lichamelijk en mentaal welzijn. Zachte gymnastiek is een uiterst geschikte vorm van gymnastiek voor ouderen. De oudere beweegt zijn of haar spieren en gewrichten op een rustige manier en zonder zich te forceren. Gymnastiek is ook goed voor de flexibiliteit, de houding, de beweeglijkheid en het evenwicht…

150 minuten fysieke activiteit

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt 65-plussers aan om wekelijks 150 minuten in beweging te zijn. De oudere moet deze fysieke activiteit spreiden. Het gaat hier voor alle duidelijkheid niet over een marathon of over een bodybuildingssessie!

Het belangrijkste is dat je in beweging bent. Je kan de 150 minuten bijvoorbeeld opdelen in 15 sessies van 10 minuten. De WHO geeft ook aan dat het belangrijk is om verschillende activiteiten te combineren. Dat wil zeggen:

  • Wandelen
  • De boodschappen doen
  • Het huishouden doen
  • Gaan zwemmen

Zachte gymnastiek voor ouderen levert dus heel wat voordelen op!

 

De troeven van zachte gymnastiek

Zachte gymnastiek bestaat uit fysieke oefeningen op een rustig tempo. De kenmerken van zachte gymnastiek? Trage en goed uitgevoerde bewegingen, een rustige ademhaling en een oudere die luistert naar zijn of haar eigen lichaam.

Om in vorm te blijven hoef je je in geen geval op te jagen!

Op fysiek vlak

De WHO geeft aan dat zachte gymnastiek voor ouderen duidelijke voordelen oplevert in vergelijking met ouderen die voortdurend blijven zitten. Op fysiek en fysiologisch vlak stellen specialisten de volgende troeven vast:

  • lagere sterftecijfers
  • betere werking van het hart, de luchtwegen en de spieren
  • en gezonder lichaamsgewicht en een betere spreiding van de weefsels
  • stabielere functionele capaciteiten, minder risico op valpartijen
  • verbeterde cognitieve vaardigheden
Zachte gymnastiek voor ouderen

Zachte gymnastiek heeft ook andere troeven op het vlak van gezondheid. Ouderen die aan gymnastiek doen zijn zich beter bewust van hun eigen lichaam en houding. Bovendien verbeteren hun motorische vaardigheden alsook hun zintuigen.

De oudere die werkt aan zijn of haar flexibiliteit en beweeglijkheid, werkt in één beweging ook aan zijn of haar zelfvertrouwen en efficiëntere en nauwkeurigere handelingen. Zachte gymnastiek vergt een concentratie op zichzelf maar ook op de richtlijnen die worden gegeven. Het gaat dus niet alleen over spieren en gewrichten!

Aandacht, concentratie en waakzaamheid maken evenzeer deel uit van de gymnastiek voor ouderen.

5 soorten zachte gymnastiek voor ouderen


Yoga, pilates, stretchen, tai chi of Qi Gong: je kent zeker en vast minstens één van deze termen. Al deze sporten vallen onder de categorie zachte gymnastiek. Welke zijn de verschillen?

1. Yoga 

Er bestaan heel wat vormen van yoga. De rode draad? Een traag uitgevoerde houding waarbij je zit, ligt of rechtop staat. Yoga kan een zachte gymnastiek zijn of net een dynamische vorm van bewegen. Deze gymnastiek combineert fysieke lenigheid en mentale ontspanning.

2. Pilates

Pilates komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt bijna altijd rechtopstaand beoefend. Deze vorm van gymnastiek focust vooral op de buik- en de rugspieren. Pilates bestaat uit ademhalingsoefeningen en -technieken. Het is een zachte gymnastiek die vooral een invloed heeft op de houding en op het silhouet.

3. Stretchen

Stretchen is meer dan zomaar opwarmen: deze vorm van gymnastiek bestaat uit een hele reeks stretchoefeningen die gericht zijn op de flexibiliteit en de elasticiteit van de spieren. Stretchen is gebaseerd op yoga en heeft een preventieve werking om spier- en gewrichtspijnen tegen te gaan. 10 minuten stretchen volstaan om je lichaam op een positieve manier te stimuleren.

4. Tai chi

Tai chi is een gevechtssport waarbij trage en nauwkeurige bewegingen de basis vormen. Je kan deze zachte gymnastiek zowel binnen als buiten beoefenen. Bij tai chi ga je heel zachtjes de spieren en de pezen strekken. Bovendien heeft tai chi een positieve invloed op de innerlijke energie en op de zintuigen!

5. Qi Gong

Qi Gong komt uit China en is gebaseerd op de yin en yang energiestromen. Het maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde. Net zoals bij yin en yang richt deze zachte gymnastiek zich op het evenwicht tussen lichaam en geest die één geheel vormen. Deze gymnastiek levert heel wat voordelen op voor mensen die last hebben van angst of stress.

Of je nu yoga, stretchen of Qi Gong beoefent, zachte gymnastiek voor ouderen levert ontegensprekelijke voordelen op! Je stimuleert lichaam en geest en draagt bij tot jouw algemeen welzijn!