Hoe lossen we ondervoeding bij ouderen op?

Ondervoeding is, net als overgewicht , een aandoening die het nutritionele evenwicht verstoort en een negatief effect heeft op de energetische behoeftes of de voedingsinname van een persoon.

De cijfers liegen niet : eind 2018 dook ondervoeding bij ouderen op bij 14% van de bewoners in de Belgische woonzorgcentra.

Tekenen van ondervoeding bij ouderen 

Ondervoeding bij ouderen kan op heel wat manieren opduiken, niet alleen fysiek. Ziehier enkele tekenen die aandacht vereisen :

  1. Gewichtsverlies, voortdurend vermageren
  2. Veranderend voedingspatroon na een bepaalde gebeurtenis 
  3. Verminderde eetlust
  4. Vermoeidheid
  5. Veranderend sociaal gedrag, teruggetrokken houding

De gevolgen van ondervoeding bij ouderen

Wie lijdt aan ondervoeding vermagert sneller en put zichzelf fysiek uit . Niet alleen de vetmassa slinkt maar ondervoeding tast ook de spieren aan. Spieren die niet voldoende gevoed worden, verzwakken en dat leidt tot vermoeidheid.

Ondervoeding, vooral ondervoeding bij ouderen, leidt ook tot een verzwakt immuunsysteem . Het lichaam wordt kwetsbaarder en minder weerbaar en het risico op infecties en op ziektes wordt groter. Het tekort aan vitamines, voedingsstoffen en calcium maakt ook de botten gevoeliger.

Ondervoeding moet op een juiste manier behandeld en opgevolgd worden. Vooral ondervoeding bij ouderen kan de gezondheid sterk aantasten en zelfs levensbedreigend zijn .

7 tips om ondervoeding te vermijden

Zoals ook getoond in onze video, ziehier enkele tips die wij dagelijks toepassen om ondervoeding tegen te gaan :

  1. Het aantal tussendoortjes per dag verhogen
  2.  Energie- en proteïnerijke maaltijden klaarmaken
  3. Fysieke activiteiten stimuleren
  4. Een groepssport beoefenen
  5. Van de maaltijden aangename en gezellige momenten maken
  6. De gerechten meer op smaak brengen
  7. De voeding verrijken met basisproducten of met voedingssupplementen

 

De initiatieven die emeis neemt

Bij emeis stellen we alles in het werk om van de maaltijden zo aangenaam mogelijke momenten te maken . Wij bedienen de bewoners aan tafel, zoals op restaurant, en onze chef-koks bereiden verfijnde gerechten voor.

Dat is echter nog niet alles. Wij organiseren de maaltijden in functie van ieders behoeften en voorzien bijvoorbeeld aangepaste borden, bestek en porties op maat. Op die manier proberen we de eetlust op te wekken. Bewoners mogen ook helpen om de vieruurtjes klaar te maken en de verspreide geuren maken de smaakpapillen van gedesoriënteerde ouderen wakker.

Wilt u meer weten over onze visie op maaltijden? Bekijk dan zeker deze video van Christophe Lammens , Quality Manager Catering bij emeis.