Team Energie

In de campagne heeft elk team een eigen ‘superkracht’ waarmee het een impact kan hebben. In een speciaal ontwikkeld boekje, dat tijdens de Week van de Duurzame Ontwikkeling zal worden verdeeld, vinden de teams allerlei besparingstips per ruimte in het woonzorgcentrum én thuis: van de kamer, de keuken, de bureauruimtes tot in de kelder! 

10% minder energie

De Europese Commissie vraagt de lidstaten hun globaal energieverbruik met 10% te verminderen tegen 31 maart 2023. Woonzorgcentra kunnen, met de medewerkers van alle medewerkers, zeker ook besparen, zonder al te grote inspanningen en vooral, zonder te raken aan het welzijn van bewoners en medewerkers. 

De zorggroep stelt haar medewerkers voor te focussen op minstens één prioritaire actie per team, hun zogenaamde ‘superkracht’. Zo wordt in de keuken de bain-marie later opgezet, letten de administratieve medewerkers op het sluimerverbruik van bureauapparaten, zorgen zorg- en onderhoudsmedewerkers dat lichten en tv-toestellen uitgeschakeld zijn in de lege ruimtes en gaat de onderhoudsdienst prioritair op zoek naar eventuele waterlekken aan kranen en toiletten. 

“Dat zijn allemaal kleine maatregelen met al een redelijke impact,” zo weet Orpea CSR-manager Veronique Zmirou. “Een lekkende kraan laat tot 120 liter water per dag wegspoelen. Sluimerverbruik betekent 10% van het verbruik van een toestel. En de bain-marie gewoon enkele uren later opzetten bespaart ook dagelijks heel wat verbruik, zonder dat de maaltijd daarom kouder wordt opgediend.” 

Acties per ruimte

Een woonzorgcentrum is eigenlijk als een grote privéwoning, met soortgelijke ruimtes. Een keuken, een bureau, kamers, een salon en andere gemeenschappelijke ruimtes en een kelderverdieping met wasruimte. Door alle besparingstips te verzamelen per ruimte, creëerde Orpea een handige bundel voor de medewerkers, voor zowel op het werk als thuis. 

Resultaat meten

“Als je inspanningen doet om energie te besparen, is het natuurlijk fijn én motiverend om het resultaat daarvan te zien. Via een speciale tool brengen we alle verbruik zo gedetailleerd mogelijk in kaart, om de medewerkers ook het effect van al hun acties te kunnen tonen,” aldus nog Véronique Zmirou.